POTRAWY O NOWSZYM RODOWODZIE


Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni i jedzone na terenie całego kraju:

* schabowy – czyli niemiecki Schweineschnitzel,
* stek – pochodzący z Francji,
* sztuka mięsa z sosem – gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym niem. Tellerfleisch albo Tafelspitz,
* ziemniaki puree – również pochodzące z Francji, ziemniaki gotowane,
* mizeria – pochodzącą z Francji,
* golonka gotowana – popularna także w Niemczech zwana Schweinehaxe,
* kiełbasa – oryginalnie wywodząca się z Niemiec, ale posiadająca wiele specyficznie polskich odmian takich jak śląska, myśliwska, krakowska,
* kaszanka,
* naleśniki – prawdopodobnie potrawa „ogólnosłowiańska”, ale wtórnie zaadaptowana z kuchni austriackiej,
* piernik – ciasto miast Hanzeatyckich, w tym także Gdańska i Torunia,
* szpekucha – pochodzenia litewsko-niemieckiego.